Kanun nedir?
Kanun; Ortadoğu ülkelerinin vazgeçilmez bir enstrümanıdır ve özellikle şu an günümüzde de sıklıkla kullanılmaya devam edilmektedir. Telli bir çalgı olan kanun; hoş bir sese ve hoş bir tınıya sahiptir. Adını Arapça yasa ve yönetmek manasındaki kanundan almaktadır. Tarihinin milattan önce 19.yülyıllara kadar dayandığı bilinmektedir. Kanun üzerinde mandal adı verilen metal parçalar bulunur ve tellere temas edecek şekilde tellerin altında yer almaktadır. Kanun; mızraplı çalgılar gurubuna ait bir enstrümandır ve her perdesi 3 telli olmak üzere toplamda 25 perdeden oluşmaktadır. Diz üzerine konulur ve o şekilde çalınmaktadır.
Bu yazımızda kanun nedir, kanun nerede ve ne zaman icat edilmiştir, kanun parçaları nelerdir ve kanun özellikleri nelerdir sorularını detaylı olarak cevaplandıracağız.
Kanun nerede ve ne zaman icat edilmiştir? Tarihçesi nedir?
Kanun tarihi milattan önce 19.yüzyıllara kadar dayanmaktadır. Ortadoğu ülkelerinde ve günümüzde sıklıkla kullanılan bir çalgı aleti olan kanun, önceki devirlerde kanon olarak tanımlanırdı ve günümüze gelene kadar kanun adını almıştır. Ülkeden ülkeye milletten millete geçen kanun benliğini korumuştur sadece değişen tek parçası tel sayısı olmuştur.
Kanun parçaları nelerdir?
Her müzik aletinde olduğu gibi kanunun da belli parçaları bulunmaktadır ve o parçalardan oluşmaktadır. Kanun; gövde, teller, perdeler, burgular ve mızrap parçalarından oluşmaktadır.
Kanun özellikleri nelerdir?
Kanun; 24-27 perde arasında değişen bir enstrümandır. Her bir perdedeki sesi 3 tel tınlatmaktadır. Naylon tellere sahiptir ve ilk zamanlarda bağırsaktan yapılmış kiriş telleri kullanılmıştır. Dik ve yamuk bir gövdeye sahiptir, gövde tahtası çoğunlukla çınar ağacından yapılmaktadır. Üzerinde yer alan burgular; gül, şimşir ve abanoz ağaçlarından tasarlanmaktadır. 24 ve 27 perde arasında değiştikerinden bahsetmiştik ve daha düşük ölçülerde yapılanlara yani 22 perdeli olan kanunlara kız kanunu denilmektedir.
Günümüzde kanun, iki işaret parmağına takılan mızrap adı verilen aletlerle çalınmaktadır ve mızraplar deniz kaplumbağasının karın alt kemiğinden yapılmaktadır. Kanun çalan kişiye Kanuni adı verilmektedir ve halk arasında sabit sesli enstrüman olarak bilinmektedir. 3.5 oktavlık ses aralığına sahiptir. Herhangi bir marangoz tarafından yapılabilecek kolaylıkta olan bir müzik aletidir.