Ud nedir? Parçaları nelerdir? Kaliteli ud nasıl anlaşılır?

Ud nedir?

Tarihi eski yüzyıllara kadar dayanan bir çalgı aleti olan ud; perdesiz olarak tasarlanmıştır ve telli, mızraplı çalgılar grubunda yer almaktadır. Udun gövde kısmı yarım armudu andıran bir şekle sahiptir ve gövde kısmının sert olması için gürgen ve maun gibi ağaçlar kullanılmaktadır. Ud kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup dilimizde ut olarak geçmektedir. Ud yapı olarak 5 çift 1 tek telden yapılmıştır ve naylon, çelik teller bir arada kullanılmaktadır. Ön kısmında ses kafesi olarak kullanılan 2 adet küçük delikler bulunmaktadır. Günümüzde hemen hemen her müzik türünde ud tınısı duyulmaktadır.

Bu yazımızda ud nedir, ud ne zaman icat edilmiştir, ud parçaları nelerdir, ud çeşitleri nelerdir, ud satın alırken nelere dikkat edilmeli ve kaliteli ud nasıl anlaşılır sorularına cevaplar vereceğiz.

Ud ne zaman icat edilmiştir?

Udun tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır ve 7.yüzyıl olarak bilinmektedir. Türkiye’ de kullanıldığı kadar birçok Arap ülkesinde de kullanılmaya devam edilmektedir. Çeşitli kişiler tarafından parçaları eklenip çıkartılarak yani değiştirilerek bugünlere kadar gelmiştir. Günümüzde ud konusunda ustalaşmış pek çok sanatçı vardır ve bu sanatçılar tarafından bu çalgı aletimiz yaşatılmaya devam edilmektedir.

Ud parçaları nelerdir?

Günümüzde de hala kullanılmaya devam edilen ud; üç ana parçadan meydana gelmektedir. Sazda olduğu gibi parçaları bölümler altında toplanmaktadır ve gövde, sap, burguluktan oluşmaktadır. Gövdenin önünde ve arkasında bazı bölümler bulunmaktadır ve ön kısımda; fileto, ses delikleri, kafesler, mızraplık, büyük eşik, ses tablası arka kısımda ise; takoz ve ayna bölümleri yer almaktadır.

Ud çeşitleri nelerdir?

Ud, diğer çalgı aletleri gibi çeşitleri bulunan bir enstrümandır. Ud çeşitleri; Türk Udu, Arap Udu, Suriye Udu, Irak Udu olarak dörde ayrılmaktadır.

Ud satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Ud çalmaya yeni başlayacak olan kişiler için öncelikle kendilerine uygun yani seviyelerine uygun bir ud seçimi yapmaları gerekmektedir. Ud satın alırken maliyetinden çok görünüşüne odaklanılmalıdır. Görünüşü, ağırlığı, saydamlığı, çıkardığı ses, tınısı, çalma kolaylığı, bütün bunlar ud satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Maliyeti yüksek olan udlar her zaman iyi çıkmayabilir ve maliyeti düşük olan udlar ise çok iyi çıkabilir. Bu yüzden maliyetten önce ud konusunda bilgisi olan kişilerden fikir alınması alınacak olan udun kalitesini belirlemektedir.

Kaliteli ud nasıl anlaşılır?

Udun satın alınmasında kaliteli olup olmaması önemli bir kriterdir. Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.

[ux_products type=”row” products=”4″ orderby=”sales” out_of_stock=”exclude”]

Elektro saz nedir?
Keman nedir? Keman satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sepetim
Favoriler
Son Görüntülenen
Kategoriler