Saz fiyatları ne kadar?
Saz geçmişten günümüze kadar gelmiş olan, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan ve değişik isimlerle anılan bir telli çalgıdır. Gövde, sap ve göğüs kısımlarından oluşmaktadır. Bağlama olarak da bilinen sazın yapımında birçok ağaç kullanılmaktadır. Kullanılan ağacın türü ve işçiliği sazın kalitesini yani sazın sesini etkileyen faktörler arasındadır. Bir sazın kaliteli olup olmadığı sazın imalatında kullanılan ağaca ve işçiliğe bakılarak anlaşılabilir. Saza yeni başlayacak olan kişiler genellikle kaliteli saz almak isterler. Uygun bütçeli kaliteli sazlara yönelmek isterler. Saz fiyatları, saz almak isteyen kişiler için oldukça düşündürücü olmaktadır. Bütçesine uygun bir saz almaya çalışırlar fakat uygununu ararken aynı zamanda kaliteli sazları bulmak isterler. Uzun vadeli kullanılabilecek, kaliteli malzemeden ustalar tarafından yapılan saz fiyatları 500 TL’ den başlamaktadır.
Bu yazımızda saz fiyatlarından, saz fiyatlarının neye göre belirlendiğinden, ucuz sazın kötü bir saz olup olmadığından, pahalı sazın iyi bir saz olup olmadığından ve ikinci el bir sazın alınıp alınmayacağından ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.
Saz fiyatları neye göre belirlenmektedir?
Saz fiyatlarında artış ve iniş gösterecek birçok etken bulunmaktadır. Günümüzde her saz türü aynı fiyata sahip değildir. Saz fiyatlarında etkili olan etmenler şunlardır:
- Saz imalatında kullanılan ağacın türü sazın piyasaya sürülen fiyatına direkt etki eden bir durumdur.
- Sazın üretiminde kullanılan metot saz fiyatlarında etkili olmaktadır.
- Sazın yapımından sonraki süreç yani sazın ne kadar bekletildiği de saz fiyatlarının belirlenmesinde oldukça etkili olmaktadır.
- Sazın yapımında kullanılan ekipmanlar da fiyatlara yansımaktadır.
- İthal malzemelerden dolayı döviz kuru da fiyatlara etki eden bir diğer önemli husustur.
Ucuz saz kötü saz mı demektir?
Ucuz mal kötü maldır gibi yaygın bir inanış hepimizde bulunmaktadır. Bir sazın diğer modellere veya diğer üreticilere göre ucuz olması her zaman kötü olacağı anlamına gelmez. Ucuz sazlar, öğrenci sazları ve öğrenci üstü bağlama olarak bilinen orta kalite sazlar yeni başlayanlar için üretilen iki – üç yıl öğrenme sürecinde kullanılmak üzere üretilmektedir. Bu sazlar dahi saklama koşullarına dikkat edilerek muhafaza edilmesi ile uzun yıllar kullanılabilmektedir. Sazın ucuz olması yapımının kötü ya da sesinin berbat olacağı anlamına gelmez. Ucuz sazların hiçbir şekilde kötü olarak anılmamalıdır.
Pahalı saz iyi saz mı demektir?
Sazların fiyatlarının pahalı olmasında etkili olan bazı kriterler vardır. Saz yapımında kullanılan ağacın kaliteli olması, işçiliğinin uzun süre devam etmesi ve sazın ekipmanlarının ucuz olmaması fiyatların pahalı olmasında etkili olabilmektedir. Evet pahalı bir saz fiyatını hak etmektedir. Genel olarak pahalı sazlar iyi sazlardır. Fakat her durumda bundan söz etmek doğru değildir. İmalatçılar ve yetkili bayilerde hakkaniyetle fiyatı belirlenmiş pahalı sazlar çok iyi çıkarken, fahiş fiyata satılan bazı sazlarında iyi olmama durumu söz konusu olabilmektedir.
İkinci el saz alınır mı?
İkinci el olarak satılan sazlara kötü gözüyle bakmak aslında doğru olan bir durum değildir. İkinci el olarak satılan sazlar evet alınır. İyi bir üretici tarafından üretildiyse, kullanım ve saklama koşullarına iyi bir şekilde uyulduysa ikinci el olan sazlar yeni bir saz olarak görülür. Sazın üzerinde deforme varsa, üretim yılı 2-3 yıldan daha uzunsa, ilk satın alan kişi tarafından iyi kullanılmamışsa ve doğru bir şekilde muhafaza edilmemişse o ikinci el saz satın alınmaz.
[ux_products type=”row” cat=”72,143″ products=”4″ orderby=”sales” out_of_stock=”exclude”]